Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας
Τι είναι η ΔΕΠΥ;
Έχει παρατηρηθεί ότι στη σύγχρονη εποχή μια επιδημία ΔΕΠΥ εξαπλώνεται στην κοινωνία μας. Πολλοί συνάνθρωποι μας δυσκολεύονται να κινητοποιηθούν, να πραγματοποιήσουν κάποιες δραστηριότητες ρουτίνας και καθηλώνονται από τις απαιτήσεις της εκάστοτε ημέρας.
Συνεπώς είναι τυχαίο που έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ανθρώπων που λαμβάνουν την συγκεκριμένη διάγνωση;
Η απάντηση είναι ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο και σε αυτό ευθύνεται η ψηφιακή κοινωνία στην οποία ζούμε και όχι ότι το ποσοστό ανθρώπων με πρόβλημα έχει αυξηθεί. Έχουν απλά μοναδικούς εγκεφάλους και νευρωνικές συνάψεις.
Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΠΥ παρατηρείται σε ανθρώπους που δυσκολεύονται με εκτελεστικές διεργασίες του εγκεφάλου όπως:
- Προσοχή
- Παρορμητικότητα
- Βραχυπρόθεσμη Μνήμη
- Οργάνωση και Προγραμματισμός
- Έναρξη και Ολοκλήρωση Εργασιών
- Συναισθηματική Ρύθμιση
Με μια απλή παρατήρηση των παραπάνω διεργασιών, είναι εμφανές ότι πολλοί συνάνθρωποι μας δυσκολεύονται σε κάποιον από αυτούς τους τομείς. Πιο συγκεκριμένα στις παλαιολιθικές κοινωνίες, αναφέρομαι σε αυτές επειδή ο εγκέφαλος δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τότε, οι ανάγκες των ανθρώπων να εστιάσουν έντονα περιοριζόταν μόνο σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές επιβίωσης. Σήμερα ένας άνθρωπος έχει πολλές στιγμές που απαιτούν την έντονη συγκέντρωση του μέσα στην ημέρα λόγω του όγκου των πληροφοριών καθώς και των απαιτήσεων της ημέρας του εκάστοτε ανθρώπου. Συνεπώς είναι αναμενόμενο ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τέτοιες δυσκολίες με τις εκτελεστικές διεργασίες του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα υπολογίζεται από μελέτες πως το 50% του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολία σε μια από αυτές τις διεργασίες.
Όλοι μας σήμερα έχουμε αρκετές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα που απαιτούν την αδιάσπαστη προσοχή μας. Πρέπει να θυμόμαστε πολλά διαφορετικά πράγματα καθώς και να εστιάζουμε σθεναρά σε αυτά. Έχουμε να εργαστούμε αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις οικονομικές απαιτήσεις της κοινωνίας, να θυμηθούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να πραγματοποιήσουμε αρκετές συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα, να ανταποκριθούμε στην ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και πολλά άλλα. Αυτό οδηγεί στην υπερφόρτωση του εγκεφάλου του σύγχρονου ανθρώπου και μας οδηγεί στη διαφυγη σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν έντονη συγκέντρωση όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το doom scrolling.
Η θεραπεία από την ομάδα μας στοχεύει στην βελτίωση των παραπάνω διεργασιών. Άρα απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε εκείνους που έχουν λάβει την σχετική διάγνωση. Εστιάζουμε λοιπόν στην ανάπτυξη της ψυχολογικής ευελιξίας του ατόμου με μια βιοκοινωνική προσέγγιση χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις όπως mindfulness χωρίς την χρήση διαλογισμού, ανάπτυξη δεξιοτήτων, αναγνώριση αξιών και καθοδήγηση της συμπεριφοράς μας από αυτές, διαχείριση συναισθημάτων και πολλά άλλα. Τέλος το γραφείο μας συνεργάζεται με εξειδικευμένους ψυχιάτρους για όλες τις ηλικίες εφόσον χρειάζεται και επιθυμεί το άτομο να λάβει αγωγή η οποία θα βοηθήσει στην αποτελεσματική θεραπεία του.